2018 Tsitsipas éve volt

A görög játékos a top seed játékosok között lesz Milánóban

Alig egy évvel ezelőtt Stefanos Tsitsipas volt a pótjátékos az ATP Új Generáció döntőben. A görög játékos nem sokkal korábban tört be az első 100-ba, azután, hogy az antwerpi torna középdöntőjébe jutott. Az ATP Verseny Milánóért rangsorban azonban csak a 10. helyen végzett.

„Az összes Új Generációs játékos arra motivál, hogy még jobb legyek.”- mondja Tsitsipas a 2018-as szezon első mérkőzése után. Figyelem őket, hogy mit csinálnak, hogy fejlődnek, és nekem is ez a célom. Szeretném megőrizni a magas helyezésem az ATP rangsorban, és az ő nyomdokaikba lépni. Ez kemény munka, amit véghez visznek. Ők a jövő sztárjai.”

Tsitsipas többes szám harmadik személyben beszél, miközben valószínűleg inkább első személyben kellene (mi). A játékos a 2018-as évet a 91. helyen kezdte, ő volt a harmadik legfiatalabb játékos a Top 100-ban. Már ez a tény is lenyűgöző. A ciprusi fiú magas célokat tűzött maga elé.

„Szeretnék bejutni egy Grand Slam negyedik körébe, bejutni az első 50-be, ezen kívül szeretném, ha kvalifikálnának a novemberi Új Generáció döntőjébe”- mondja Tsitsipas. „Ezek a fő céljaim. Aztán meglátjuk, hogy alakul az év. Ha jól alakul, kitűzök új célokat, de egyelőre ezekre törekszem.”

Akkor még nem tudta, mennyire jól is fog játszani. Az összes Milánóban induló játékos közül Tsitsipas a legmagasabban rangsorolt most, az ATP 16. helyezésével. Hogy sikerült a görög játékosnak ilyen sok helyezést előrelépnie? – tehetjük fel a kérdést.

A doha-i negyeddöntős szereplésével megadta a hangot a játékos, és sosem nézett vissza. Barcelonában ő lett a legfiatalabb játékos ennek a tornának a történetében, az elmúlt 13 évet tekintve. Egyben az első görög játékos is, aki 1973 óta először ATP World Tour címet szerzett.

A torontói Rogers Cup még nagyobb áttörést hozott. Tsitsipas lett a legfiatalabb játékos, aki négy Top 10-es játékost is legyőzött, Dominic Thiem-et, Novak Djokovic-ot, Alexander Zverev-et és Kevin Anderson-t, egy és ugyanazon a tornán.

„Természetes, hogy önbizalmat szereztem, miután kiderült, hogy ilyen jól tudok szerepelni top játékosok ellen.” – nyilatkozta Tsitsipas. „Fontosak ezek a győzelmek. Segítenek megérteni, mennyit fejlődött a játékom a legutóbbi torna óta. Ezek a győzelmek mindig nagyon különlegesek lesznek nekem.”

Ami még ennél is fontosabb, a játékos elnyerte az ellenfelei tiszteletét is. Rafael Nadal, aki megverte Tsitsipas-t a barcelonai döntőben, nagy elismeréssel beszélt ellenfeléről, miután Torontóban is legyőzte a görögöt.

„Minden rendben van a játékával. Nagyon komplett a játéka. Nagy szerva. Szuper ütések az alapvonalról. Bátor is. Fiatal is. Mindene megvan, hogy igazán jó legyen.” – mondja Nadal. „Ha képes továbbra is fejlődni, és valószínűleg képes is erre, nemsokára a legnagyobb címekért fog küzdeni.”

Valószínűleg Nostradamus beszélt Rafából, mert a görög fiú lett az első görög játékos, aki a Stockholm Open-t megnyerte.

Tsitsipas hosszú utat tett meg tavaly óta, amikor még csak szemezett a szép eredményekkel. Most minden szem rá irányul. Számított erre a görög játékos?

„Nem igazán.”- vallja be Tsitsipas. „De a kemény munka, a tehetség, az eltökéltség és az odaadás meghozza a gyümölcsét, elhozza a nagyszerű eredményeket.”

Az interjú óta a 2019-es Ausztrál Openen Tsitsipas megverte Troicki-t, Federert, Bautista Agut-ot.  A legjobb 4 közé jutott, Nadal tudta megállítani.Hozzászolás