Az adogatás oktatása

Oldalállás, de a bal lábfej előre néz. Az ütőfogás itt is kalapácsfogás. Először a feldobást kell tanítani. Feldobásnál a labdát az ujjak végén tartom. Három ujjal fogom a labdát (hüvelyk, mutató, középső ujj). Úgy fogom a labdát, mintha kettő lenne a kezemben. Feldobásnál a könyök és a csukló merev. Amikor a labdát elkezdem feldobni, ezzel egy időben a jobb kéz az ütővel elindul hátrafelé.

Amikor a labdát elengedem, az ütő már a fejem mögött van a kezemben és felfelé mutat, az ütő síkja pedig a fejem felé (ezt az ütőállást tükörnek nevezzük). Ezt a pozíciót, ahol a labdát feldobó, és éppen elengedő kezem felfelé mutat, ugyanúgy, mint a „tükör” pozícióban lévő ütőm, Y pozíciónak nevezzük. A labdát dobó kezemhez a labdát szinte fellövöm az égre, az ütőt tartó vállam kissé lejjebb van. (Ez az úgynevezett „dugóhúzó” pozíció.)

Ezután, míg a labda fölfelé repül, az ütőt leeresztem egészen a hátam mögé, a felkar legyen ilyenkor legalább vízszintes. Ahogy a labda kezd lefelé esni, az ütőt kihozom a hát mögötti pozíciójából, a jobb karomat teljesen kinyújtom, az ütő az ég felé mutat, azaz a lehető legmagasabb pozícióban van. Ekkor megütöm a labdát, és rábólintok az ütő fejével. Az adogatásnál többféle változat is létezik a szerva-mozgás tekintetében. Az egyén i mozgás a későbbiekben kialakul a tanítványnál.

Sokan úgy ütik meg a labdát, hogy az még nem kezd visszazuhanni, hanem mikor a labda éppen a legmagasabb ponton van, akkor ütik meg. Goran Ivanisevic, a világ egyik legjobb adogatója felszálló ágban üti meg a labdát.

Sokan, miközben a labdát feldobják, és az Y helyzetet kezdik felvenni, lemennek térdből, és mielőtt megütik a labdát, térdből fellövik magukat. Ez egyrészt azért előnyös, mert lendületesebb a mozgás, és erősebb lesz az adogatás, másrészt a labdát magasabban lehet megütni, így nagyobb szög áll rendelkezésre beütni az adogatást, és nagyobb lesz a valószínűsége, hogy érvényes lesz a szerva.

A csavart adogatásnál a labdát kicsit a hátunk mögé dobjuk, és a labdát nem teljes ütőfejjel ütjük meg, kifelé megnyessük a labdát (úgy is mondják, hogy megborzolják a szőrét). A labda egy „kifli” pályát fog leírni a levegőben, azaz csavarodni fog.