Fonák ütés tanítása

A fonák ütés oktatásának elve lényegében megegyezik a tenyeres ütés oktatásának elvével. A tanítványokat szintén felállítom az alapvonal mentén. Az ütőfogás más, mint a tenyeres ütés esetében. Én kezdetben a kalapácsfogást ajánlom a fonák ütéshez, mert ez a kezdők számára könnyebben elsajátítható.

A későbbiekben a már középhaladó, vagy haladó teniszezőknek érdemes megtanítani a manapság divatos és sűrűn oktatott fonák ütőfogást, melynek segítségével az ütés jobban pörgethető, így a fonák ütés sokkal támadóbb jellegű lesz.

Az említett ütőfogásra a következő módszerrel lehet rávezetni a tanítványt: helyezzük az ütőt a bal hónaljunk alá (balkezes tanítvány esetén fordítva). Jobb kezünkkel fogjuk meg az ütő markolatát, és vegyük ki a bal karunk alól. Ahogy a jobb kezünkben marad az ütő, az a modern fonák ütőfogás.

Én azonban, mint mondtam, a kalapácsfogást ajánlom a kezdőknek. Miután a tanítványokat felállítottam az alapvonal mentén, és felvették a kalapácsfogást, megmutatom a fonák ütés teljes mozgását lelassítva. Közben magyarázok nekik. A továbbiakban ugyanúgy tanítom a fonák ütést, mint a tenyerest, csak értelemszerűen minden mozgás fordítva történik. Az ütés ugyanabból a négy fő pontból áll, mint a tenyeres.