Kei Nishikori ma történelmet írt

2014.05.12.

Kei Nishikori az első férfi teniszjátékos, akinek sikerült bekerülnie az Emirates ATP Ranglista első 10 helyezettje közé. Ezzel a cikkel gratulálunk a 24 éves rekordernek.

Japánnak 22 évet kellett várnia, hogy örököst találjanak Shuzo Matsuoka-nak, aki 1986-ban, karrierjének csúcsán 45. volt a ranglistán, s aki azóta teniszjátékosból média személyiség lett. Imáikra Kein Nishikori volt a válasz. Ezzel megszületett a Projekt 45. Nishikori áttörte ezt a gátat a 2011-es Shanghai Rolex Masters-en, ahol a középdöntőbe jutott. Ezzel egyből mindenki megjegyezte a nevét, a rivaldafénybe került, és a fiatal generáció példaképévé vált.

A japán játékos, aki anno úgy érkezett Nick Bollettieri teniszakadémiájára a floridai Bradentonba, hogy egy szót nem beszélt angolul, ma már példaképével, Roger Federerrel együtt képezik részét az ATP top 10-es élmezőnyének. Nishikori az első japán, aki valaha bejutott az első tíz közé, és az első ázsiai játékos, aki 2004 márc.29-e óta top 10-es (a tájföldi Paradorn Srichaphan eredménye óta).

Amikor kevesebb, mint 2 évvel ezelőtt Tokióban a magasba emelte első ATP 500-as trófeáját, legyőzve Tomas Berdych-et és Milos Raonic-ot, Nishikori meg volt elégedve az eredményével. Azonnal felfigyelt rá a média is. „Egyrészt alig hiszem el, hogy megnyertem ezt a tornát, de ugyanakkor nagyon boldog is vagyok” – mondta Nishikori. Brad Drewett, a korábbi ATP elnök így nyilatkozott a fiúról: „Kei nagyszerű játékos, aki máris sztár a hazájában, és a világ első 20 játékosa között van. Biztos vagyok benne, hogy ezen a nagyon nehéz mezőnyön aratott győzelme nagy önbizalmat fog neki adni a jövőben, és már alig várjuk, hogy meglássuk, mire is képes. Nagyon büszkék vagyunk rá.”

Mikor Nishikorit 2012-ben és 2013-ban az első húsz játékos között jegyezték, az 5-ös sebességbe kapcsolt, hogy minél előbb bejusson a 10-be. Dante Bottini edzője mellett edzőként szerződtette Michael Chang-et, a korábbi 1989-es Roland Garros bajnokot és világranglista 2. helyezettet.
„Chang sokat segített nekem. Egyre jobb és erősebb a játékom. Nagyon jól tudunk együttműködni. Jó ötleteket adott, amiken dolgoznom kell még. Hasonló a játékstílusunk, így tudja, hogy min kell még javítanom.” – mondta Nishikori az ATPWorldTour.com-nak.

A Changgel való munka hamar meghozta a gyümölcsét, Nishikori megszerezte a második Memphis-i címét, majd a Miami középdöntőbe vezető úton megverte Federert, később megszerezte az első salakpályás címét Barcelonában, és először jutott ATP 1000-res torna döntőbe Madridban (itt sérülés miatt kellett visszavonulnia a 3. szettben).

Minden szem Nishikorira szegeződik, a Top 10-es elit új tagjára, és egyben a közönség kedvencére. Már csak az a kérdés: mivel gazdagítja legközelebb a sikereinek listáját?Hozzászolás