Koordináció és koordinációs képesség fejlesztése

A teniszben ezeket feltétlenül szükséges képezni. Ilyen a tájékozódás, a reakció, a ritmus, a differenciálás (el kell dönteni dolgokat), a térérzet, az egyensúly, a ritmizálás.

Ezeket a képességeket meg kell tanulni. Ezek az edzés során fejleszthetők, a bemelegítés, illetve a játék során. A koordináció fejlesztésére számos gyakorlat alkalmas:
Van egy fal, melyen különböző ábrák találhatóak. Ezeket az ábrákat kell eltalálni. Lehet úgy is, hogy egyszer az egyiket, másszor a másikat találom el. Szintén jó gyakorlat, amikor ketten együtt játszanak a falnál, és egy harmadikat kell kijátszani. A fal labdával való püfölése során jó gyakorlat, amikor közelítem, illetve távolítom a falat. A fal a teniszben általánosságban nagyon jó edzőpartner.

Szintén jó gyakorlat a koordináció fejlesztésére a labdákkal való zsonglőrködés, lábbal való dekázás, tenyérrel való ütés.
Jó gyakorlat, amikor az edző kihelyez a pályára egy bólyát, majd a tanítványnak a pálya különböző részeire üti a labdát, neki pedig úgy kell visszaütnie a labdát, hogy a bólyát találja el. Ennek a gyakorlatnak a továbbfejlesztett változata, hogy az edző egy helyre üti a labdát, a tanítványnak pedig az ellenkező oldalán elhelyezett sok bólyát kell eltalálnia.

Jó gyakorlat, amikor egy ütővel ketten játszanak, és minden ütés előtt láb alatt kell az ütőt átvenni. Nagyon jó gyakorlat, amikor a tanítványok egy-egy ütővel játszanak, de minden ütés után meg kell érinteniük a háló tartóoszlopát. Ezek után a gyakorlatok után nagyon fontos, hogy a tanítványok mindig teniszezzenek.