Naomi Osaka világelső

A világ tetején – Osaka megnyerte az Ausztrál Opent, ezzel világelső

Naomi Osaka megnyerte a második Grand Slam tornáját, Petra Kvitovát győzte le az Ausztrál Open döntőjében, drámai küzdelemben. Mindkét játékos szuper formában volt, Osaka került ki győztesen végül. Három meccs pontja volt a második szettben, azt mégis elbukta. Végül a harmadikban magához tért, és az eredmény 7-6 5-7 6-4 lett.

Az előző évi US Open győzelme keserédes győzelem volt az ellentmondásos körülmények miatt, ezúttal azonban Osaka valóban boldog pillanatok részese lehetett. Foghatatlan első szervája után a közönség őrjöngött, a japán lány pedig letérdelt az alapvonalnál, arcát tenyerébe temetve. Ő nyerte az idei Ausztrál Open-t.

„Óriási gratuláció Petrának. Mindig is szerettem volna veled játszani.” – mondja Osaka a díjátadón. „Annyi mindenen mentél keresztül, őszintén, nem szerettem volna, hogy ez legyen az első találkozónk. Nagyszerű játékos vagy, és megtiszteltetés nekem, hogy egy Grand Slam döntőjében mérkőzhettünk egymással.”

„Köszönöm a csapatomnak. Nélkületek nem tudtam volna végigcsinálni ezt a hetet. Egy teniszjátékos mögött mindig áll egy csapat, és én nagyon hálás vagyok nektek.”

A japán játékos ezzel az első játékos, aki két egymást követő Grand Slam trófeát megnyert Serena Williams óta (2015), és az első olyan játékos, aki második GS címet szerez, és egyben két egymást követő Grand Slamen. Jennifer Capriatinak sikerült ez utoljára 2001-ben (Ausztrál és Francia Open).

A győzelem egyben mérföldkövet is jelent – Osaka hétfőtől az új női világelső. Tavaly ugyanekkor 72. helyezett volt.

Kvitovának ez az első Grand Slam döntője azóta, hogy súlyosan megsérült a lakásába való betöréskor, ahol megkéselték (2016 december).

„Hihetetlen! Nem fér a fejembe, hogy megint Grand Slam döntőbe kerültem” – mondja érzelmes beszédében. „Köszönöm a csapatomnak, hogy kitartott mellettem, akkor is, mikor nem tudtuk, hogy valaha tartok-e még ütőt a kezemben. Minden nap bíztattak engem és támogattak, amire nagyon szükségem volt. Nem volt könnyű, ezért nagyon hálás vagyok nektek.”Hozzászolás