Roger Federer: Ha visszamehetnék az időben, kivel is játszanék szívesen?…

Interjú Ravi Ubha-val és Christina Macfarlane-nel, CNN, 2019 január

Ha jövőbeni tenisz profi játékosokat kérdezünk, kivel szeretnének meccsezni, ha visszamehetnének az időben, Roger Federer neve sokszor elhangzik. De kivel játszana a hússzoros Grand Slam győztes, ha az akkor csúcsformában lévő korábbi bajnokot kaphatná ellenfeleként?

A választott esemény Wimbledon, ez nem volt nagy meglepetés nekünk. Hiszen senki sem nyert többet Wimbledonban, mint Federer (8 kupa). Ellenfeleként a 37 éves sztár nem azokat választotta, akiket példaképeiként megnevez – Boris Becker, Stefan Edberg, Pete Sampras, Rod Laver – akik összesen 16 Wimbledon címet tudhatnak magukénak. Ő Björn Borgot választja.

A svéd játékos híres volt a pörgetéseiről, abban az időben ez nem volt megszokott; jó állóképességéről, hosszú fürtjeiről, amit fejpánttal fogott le, valamint hidegvéréről.

Borg tudja, mit jelent Wimbledonban győzni, maga is ötszörös bajnok volt 1976-80 között, míg legfőbb riválisa, John McEnroe meg nem szakította a svéd 41 meccses győzelmi sorozatát az All England Klubban, az 1981-es döntőben.

A különböző felületek nem jelentettek gondot Borgnak, hat French Open címet szerzett, csak a salakkirály Rafael Nadal előzi meg ebben.

Borg nagyon meglepte a teniszvilágot, miután elkezdett nem nyerni, ebből kifolyólag elvesztette a motivációját, és 1983-ban, alig 26 évesen visszavonult.

Borg és Federer az előző két szezonban jobban megismerték egymást a Laver Cup miatt, amit minden évben a svájci menedzsment cége, a Team8 rendez.

Szóval miért Borg, nem valaki más?

„Nagyon sokat tett a teniszért,” mondja Federer a CNN Sport-nak a svájci játékos dubai tréning bázisán. „Egyike valódi teniszlegendáinknak, egy igazi klasszis. Ezen kívül jó barátom is, nagyon jó lett volna, ha meg tudtunk volna mérkőzni egymással. Nagyon kedves ember is.”

Federer, aki most Melbourne-ben készül épp megvédeni az Austrál Open címét, azt meséli, hogy mikor 2001-ben megverte az ötszörös címvédő Sampras-t Wimbledonban, Borg megköszönte neki, hogy Samprast kiejtette.

„Ki gondolta volna, hogy évekkel később nekem is 5 wimbledoni címem lesz, és én is elbukom az epikus 6. címet a döntőben”, tette hozzá Federer, utalva a 2008-as döntőre, ahol Nadal győzött 5 szetben. Sokak szerint minden idők egyik legjobb mérkőzése volt ez.

„Szóval, azt hiszem, helyszínül Wimbledont választom. A French Open elég egyoldalú lenne, neki kedvezne. A fejpánt persze mindkettőnkön rajtunk lenne. Az övé terry pamut lenne, és az övé kicsit más típusú” – teszi hozzá Federer.

„Borg haja hosszabb az enyémnél, és valószínűleg blézert veszek fel, hogy így is visszamenjek az időben. Remélhetőleg nem lesz nyögés a meccs alatt, csak briliáns tenisz.”

„Muszáj, hogy öt szettes legyen a mérkőzés. Az öt szettesek sokkal jobban megmaradnak az emberek emlékezetében, és izgalmasabbak is a többinél. Találkozunk 20 év múlva a mérkőzés után, és azt kérdezzük egymástól: ’Emlékszel arra a meccsre?’ A három szetteseket könnyebben elfelejti az ember.”

A meccs pont Federer álom-verziójában egy tökéletesen a vonalra helyezett tenyeres ütés lenne.

Mit mondana Borgnak a kézfogásnál?

„A következőt te nyered!” – nevet Federer. „És valószínűleg addigra már annyiszor megvert, hogy ezt a mérkőzést szívességből nekem adta.”

 

 

 

 Hozzászolás