Tenisz-taktikai alapismeretek

A modern tenisz módszertan szerint a teniszben a taktikát nem lehet külön tárgyalni. Ahhoz, hogy a tanítvány olyan feladatokat végezzen, melynek a taktikai érzékét fejlesztik, megfelelő szintű technikai tudás, valamint állóképesség szükséges. A technika, taktika és a kondíció együtt fejleszthető.

Fontosabb taktikai tanácsok:
Az ellenfelet folyamatosan nyomás alatt kell tartani, folyamatosan érezze azt, hogy minden úgy történik a pályán, ahogy én akarom. Addig kell nyomást gyakorolni, amíg az ellenfélnek és a meccsnek is vége. Folyamatosan ügyelni kell a labda röppályájára és a szögjátékra. Fontos, hogy hova helyezkedek. A szögekre figyelni kell, és fontos, hogy minden ütés után, ha lehetséges, azonnal menjek vissza középre.

Ismerd meg erősségeidet és gyengéidet (a gyengét erősíteni kell, az erősségeket továbbfejleszteni). Ismerd meg az ellenfeled erősségeit és gyengéit. Fejleszd ki a saját játékstílusodat. Azt játszd, amit tudsz, ne azt, amiről álmodsz. (Pl. nem erősségem az adogatás-röpte játék, mégis azt erőltetem, lehet, hogy csinálok pár szép pontot, de sokat el is veszítek, míg végül a mérkőzést is.) Adj lehetőséget ellenfelednek a hibázásra.

Csak akkor kockáztass, ha szükséges (időnként kockáztatni kell). Ne változtass túl korán a játékodon.
Kell, hogy legyen a tarsolyomban egy vagy több kifejlesztett fegyver, egy-egy jó ütés, amit jól tudok, és amivel nehéz helyzetekből ki tudom vágni magam.