Teniszpályák karbantartása

Különféle teniszpálya borítások léteznek. A cég, amelyik a pálya borítását készítette, megadja, hogy hogyan lehet azt kezelni, milyen cipőben lehet bemenni a pálya területére. Ha a felhasználó nem így jár el, a termék elveszíti a garanciáját. Magyarországon jelenleg a salak a leggyakoribb borítás. A salak mindent kibír, locsolni kell, valamint hengerezni, és készen is van.

A kerítés ne rozsdásodjon, ha mégis elkezd, akkor újra kell festeni. A kerítésen legyen háttérháló, legalább az alapvonalak mögött, azért, hogy a külső mozgás ne zavarja a játékot. A háló jó minőségű legyen, hogy a labda az esetleges lyukakon ne tudjon átmenni. Ez a meccsek folyamán kellemetlen lehet, és vita tárgyát képezheti. Ezért fontos, hogy a háló mindig rendben legyen, ha lyuk keletkezik rajta, hozzuk rendbe. Ha a háló már olyan rossz minőségű, hogy nem javítható, akkor ki kell cserélni.

Ma már a legtöbb pályán műanyag vonalak vannak. Ha a vonalak kijöttek a pályafelületből, azokat sürgősen vissza kell tenni, mert balesetveszélyesek. Ha a vonalak eltörtek, ki kell cserélni őket. Abban az esetben, ha a pálya a sok használattól betömörödik, betonszerűvé válik, fel kell szántani azt. Fontos karbantartó eszközök: a henger, a lehúzó szőnyegek, lehúzó kefék, vonaltisztító kefe. A vonalak tisztítása nagyon fontos, mert a pálya határvonalának mindig jól láthatónak kell lennie, egyrészt meccsek esetén a viták megelőzése miatt, másrészt, hogy az edzésen a tanítvány fel tudja mérni, hogy ütései mennyire pontosak. A vonalak tisztítására egy egyszerű seprű is megfelel.

A salakpálya lényegesen olcsóbb, mint más borítás. A salakot azonban jellegéből adódóan folyamatosan fel kell újítani, és felszereléseibe is folyamatosan invesztálni kell.