Teniszütő választás

Hozzászólások és kérdések legalul!

Keret és húr: alapvető tudnivalók 

Vegyük figyelembe, hogy az alábbi tényeket mint általánosságokat vázoljuk, bizonyos tényezők eltérést okozhatnak a leírtakhoz képest. Például, egy merev kerettel nagyobb erőkifejtést lehet elérni (Tények az ütőkről, 4. pont), de egy olyan merev keret, aminek rosszul lettek meghúzva a húrjai, kevésbé erőteljes ütésre képes, mint egy rugalmasabb keret, aminek megfelelően meg vannak húzva a húrjai.

Azt is jelezzük, hogy az állítások viszonylagosak. Amikor azt mondjuk, hogy egy nehezebb keret erőteljesebb ütést tesz lehetővé, tetszőlegesen növelve a keretünk súlyát nem fogunk tudni bármekkora energiával ütni (ráadásul a túlzott súly a manőverezhetőség rovására mehet). Más tényezők is szerepet játszanak. Ha több energiakifejtésre vágyunk, próbáljuk ezt a súly fokozatos adagolásával, mondjuk egyidejűleg 3- 4 grammal.   
 

Tények az ütőkről 

Minél súlyosabb a keret, annál nagyobb erőkifejtést lehet vele elérni.

Minél súlyosabb a keret, annál kevésbé rázkódik.

A súlyosabb keretnek nagyobb az ideális találati felülete (sweetspot).

Minél merevebb a keret, annál nagyobb erőkifejtést lehet vele elérni.

Minél merevebb a keret, annál nagyobb nagyobb az ideális találati felülete (sweetspot).

A merev keret több rázkódást vezet le a játékos karjába, mint egy rugalmasabb keret.

A merev keret egységesebb labda-visszaütést biztosít.

Minél nagyobb a keret, annál nagyobb erőkifejtést lehet vele elérni.

A nagy keret jobban ellenáll a pörgetésnek.

Minél nagyobb a keret, annál nagyobb az ideális találati felülete.

Minél hosszabb a keret, annál nagyobb sebességet és erőkifejtést lehet vele elérni.

A nagyobb keretben lévő húrágy több pörgetésre képes a nagyobb gyorsaság által. 
 

Tények a húrokról 

A kevésbé feszülő  húrok nagyobb energiakifejtést tesznek lehetővé (feltéve, hogy húrmozgás nem fordul elő).

A jobban feszülő húrok nagyobb labda-irányítást tesznek lehetővé (tapasztaltabb játékosoknál).

A hosszabb húrok nagyobb erőkifejtést biztosítanak.

A ritkásabb húrozás (kevesebb húr) nagyobb erőkifejtést biztosít.

A vékonyabb húr nagyobb erőkifejtést tesz lehetővé.

A rugalmasabb húrok nagyobb erőkifejtést biztosítanak. (Általában, ami nagyobb energiakifejtést biztosít, az becsapódáskor több rázkódást is nyel el.)

A puhább húrok, vagy puhább borítású húrok gyakorta kevésé rezegnek.

A vékonyabb húrok általában több pörgetést tesznek lehetővé.

A ritkább húrozás (kevesebb húr) több pörgetést tesz lehetővé.

Minél rugalmasabb a húr, annál kisebb lesz az ütő feszítettség-vesztesége a húrozás után. 
 

Az ütőnk kiválasztásakor ezeket a dolgokat vegyük figyelembe: 

A fej mérete 

A kifejtett erő (energia) közvetlen összefüggésben van a fej méretével. Egy nagyobb fejű ütővel nagyobb erőt tudunk kifejteni, mint egy kisebbel, ha minden más tulajdonságuk megegyezik. Nagyobb fejjel egyúttal nagyobb a találati felület és az ideális találati felület is, ezért egy ilyen ütő könnyebben megbocsátja a nem középpontban megütött labdákat. A mai ütők 610-700 cm2 fejméretben kaphatóak. Ezek az ütők egyaránt biztosítanak megfelelő lehetőséget az energiakifejtésre és az ütő irányítására. Általánosságban véve, a kisebb fejű ütők haladó játékosoknak valók inkább, akik nagyobb mértékben szeretnék irányítani az ütőt, míg a nagyobb fejű ütők inkább kezdő vagy középhaladó játékosoknak valók, a nagyobb ideális találati felület miatt. 

Hosszúság 

Az ütők hosszúsága általában 68,5-74 cm, ez a versenyeken a megengedett hossz is. A normál ütők 68,5 cm hosszúak. Ennél hosszabb ütővel messzebbre érünk az alapvonal-ütéseknél, ezen kívül könnyebb velük irányítani a szervát és kicsit nagyobb erőkifejtést lehet velük elérni, mint a normál ütőkkel, ha minden más tulajdonságuk megegyezik. A legtöbb játékos számára nem jelent problémát normál hosszúságú ütőről 1,3-2,54 cm-rel hosszabbra áttérni. A legtöbb (de persze nem mindegyik) hosszabb ütő egyben könnyebb is, mint a normál hosszúságú társaik, hogy az irányíthatóságot megőrizzük. Az ütőhossz növekedésével a dinamikus lendületi súly is növekszik. Ha szimplán megnövelnénk egy 68,5 cm-es ütő hosszát, a súly csökkentése nélkül, az egy nagyon nehezen kezelhető ütőt eredményezne.  

Súly és egyensúly 

teniszütőEz a két tulajdonság befolyásolja a legjobban hogy milyen érzés egy ütővel játszani, mikor megemeljük és meglendítjük. Néhány általánosság: a nehéz ütőkkel erőteljesebb ütést lehet létrehozni, stabilabbak és kevésbé terhelik meg a kezet (kevesebb rázkódást vezetnek le abba a labda megütésekor). Egy könnyebb ütőt egyszerűbb manőverezni és így gyorsabban lehet lendíteni is. Ha ez így van, akkor vajon az is helytálló-e, hogy egy gyorsabban meglendített, kisebb súlyú ütővel ugyanakkora erőt tudunk kifejteni, mint egy nehezebb ütő, amit lassabban lendítettek meg? Ez egy nagyon gyakran vitatott kérdés, mióta Wilson piacra dobta a Hammer ütőit 1990-ben. Azelőtt az ütők súlya átlagosan 340-368 gramm volt, és könnyű fejük volt (vagy nehéz fogójúak). Wilson Hammer “technológiája” a teljes ütősúlyt 284-312 grammra csökkentette, de több tömeget tett a fejbe, ami által a fej felé tolódott el az ütő egyensúlya. 

Az volt a cél, hogy a manőverezhetőségen javítsunk anélkül, hogy feláldoznánk a kifejthető erőt, megtartva a súlyt az ütő találati felületén. Azóta az ütők súlya folyamatosan csökken, most már 284 g alattiakat is kínál a legtöbb gyártó. Jobb a könnyebb? Nem feltétlenül. Hát akkor, melyik ütő a legalkalmasabb nekünk? És mi a helyzet az ütő egyensúlyával? A könnyű fejű, a nehéz fejű, vagy a kiegyensúlyozott a jobb nekünk? Ahhoz, hogy erre válaszolni tudjunk, viszonyítási pont szükséges. Milyen nehéz a mostani ütőnk? Könnyű fejű vagy nehéz fejű? Mennyire? Ha nem tudjuk, nézzünk utána az interneten. Valószínűleg addig nem fog kiderülni, hogy melyik fajta ütő a legmegfelelőbb, amíg nem játszottunkl eggyel. Ha ez nem megoldható, itt próbálunk egy kis útmutatót adni:

Nagyobb súlyú, könnyű fejű ütők: a legtöbb profi játékos ezeket részesíti előnyben, gyakran úgy emlegetik őket, mint ‘hagyományos súlyú és egyensúlyú ütők’. Általában 312-368 g közöttiek, és 1,27 – 2,54 cm-re súlyozottak, könnyű fejjel, annak érdekében, hogy a manőverezhetőséget megőrizzék. Gyakran emlegetik őket ‘versenyzők ütőiként’ is, mert általában inkább irányítás-orientáltak és olyan játékosoknak tervezték őket, akik erőseket tudnak ütni.

Kis súlyú, nehéz fejű  ütők: jó pár évvel ezelőtt Wilson rájött, hogy manőverezhetőbbé lehet enni egy ütő anélkül, hogy csökkentené a fejnek a súlyát. Könnyebbé tették a fogót, ezáltal az ütő összsúlya csökkent, míg a felső részen, ahol kontaktusba kerül a labdával, megőrizte az eredeti tömegét. Ez volt a Hammer and Sledge Hammer modellek mögötti elgondolás. Ezután a többi gyártó is piacra dobta a saját könnyű súlyú, nehéz fejű (ill. egyenlően kiegyensúlyozott) ütőjét. Ennek az ütőnek az az előnye, hogy könnyebben manőverezhető anélkül, hogy feláldoznánk az erőt, különösen az alapvonalnál. A hátrányai kevésbé egyértelműek, néhány szakértő azt mondja, hogy a súly csökkentése azzal jár, hogy több rázkódás éri a csuklót, könyököket és vállakat.

Páran, akik áttértek a hagyományos súlyú és hagyományosan egyensúlyozott ütőkről a könnyű, nehéz fejű modellekre, úgy vélik, hogy ezek az ütők nem eléggé “masszívak”. Világos, hogy nehéz elérni, hogy a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Az ütő súlyának a csökkentése természetesen megváltoztatja az ütő érzetét. Vegyük figyelembe, hogy manuálisan mindig meg lehet növelni egy ütő súlyát, ha túl könnyű lenne. Csökkenteni viszont szinte lehetetlen. 

A keret merevsége 

Egy ütő erőkifejtési potenciálja egyenesen arányos azzal, amilyen mértékben a keret elhajlik a labda becsapódásakor. Egy merevebb ütő kevésbé hajlik el, így kevesebb energiát vesz ki a labdából. Egy rugalmas ütő jobban hajlik, így több energia veszik el. Átalános mítosz a játékosok körében, hogy egy rugalmas ütő, ami jobban hajlik, több energiát ad át a labdának a katapult-hatás miatt. A labda 3-5 millimásodpercig marad a húrokon, sokkal rövidebb ideig, mint ameddig a keretnek tart ‘magához térni’. Következésképpen, az ütő kerete nem adja vissza az energiát a labdának, hanem elnyeli azt, többet v. kevesebbet, a merevségétől függően. A merevebb ütők kevésbé hajlanak el becsapódáskor, ennek következtében kevesebb energiát nyelnek el, mint egy rugalmas ütő. 

A keret merevsége azonban nem csak az energiát befolyásolja. Az ütő feletti kontrollra és a kényelemérzetre is hatással van. Általánosságban, egy olyan ütő, amivel nagyobb erőkifejtésre vagyunk képesek, kevésbé irányítható. Ez azonban nagyban függ attól, hogy milyen típusú játékosról beszélünk, illetve a játékos gyakorlottságától is. Egy haladó játékos lehet, hogy a rugalmasabb ütőt szereti jobban, mivel gyorsan lendíti az ütőt és nagy erővel üt. Egy merev ütő túl erős lenne egy ilyen játékosnak, valószínűleg sok labda kint landolna. A kezdő vagy középhaladó játékosok viszont úgy érezhetik, hogy egy merevebb ütő (ami nem annyira hajlik el a labdával való kontaktuskor) jobban irányítható. Ez igaz lehet egy haladó játékosra is, akinek rövid, kompakt ütései vannak.

Biztonyos mértékig a merevebb ütők általában kevesebb kényelemérzetet nyújtanak mint a rugalmasabbak. A nagyon merev ütő több rázkódást vezet le a csuklóba, könyökbe és vállakba, mint egy közepesen merev. A kényelemérzetet nehéz lemérni – minden játékosnál egyéni, hogy mi kényelmes. Akiknek kar- vagy vállsérülésük, húzódásuk van, azoknak valószínűleg jobban megfelel egy rugalmasabb vagy közepesen merev keret, számukra a merev és nagyon merev keretek kerülendők. Kevésbé ismert jellemzője a keret merevségének a benne rejlő pörgetési lehetőség. A merevebb ütőkkel kevésbé lehet pörgetni, mint a rugalmasabbakkal, mert azoknak a húrágyát hamarabb elhagyja a labda. 

Húrmintázat 

Gyakran elkerüli a hobby-játékosok figyelmét, de bizony a húrmintázat az ütő teljesítményét  és érzetét is sok szempontból befolyásolja. Kétféle húrmintázatot különböztetünk meg: nyitottat és sűrűt (zártat).  

A nyitott húrmintázat jobban elhajlik a labdával ütközéskor mint a sűrűbb mintázat, így nagyobb labda-visszapattanást biztosít. Feltéve, hogy ugyanannyira vannak megfeszítve a húrok (hasonló ütőkben), a nyitott mintázatnak kevésbé lesz ‘szoros’ érzete, mint a sűrű mintázatnak. A nyitott húrmintázattal jobban lehet pörgetni, mivel a labda jobban be tudja ágyazni magát a húrokba, a szélesebb húrközök miatt. Ha jobban akarunk tudni pörgetni, válasszunk nyílt húrmintázatot. Cserébe viszont sajnos ennek az ütőnek kevésbé lesznek tartósak a húrjai. A nyílt mintázat miatt a húrok szabadabban mozogak, ezzel növelve a súrlódást, ami előbb-utóbb szakadáshoz vezet.   

A sűrűbb mintázat kevésbé  hajlik el a labda becsapódásakor, ennek következtében a visszapattanási energia is kisebb. A kisebb húrtávolságok miatt kevésbé lehet pörgetni ezzel az ütővel, de a húrok tartósabbak, mint a nyílt mintázatú társaik. Azok a játékosok, akik nem használják gyakran a pörgetést, és fontos nekik az ütő irányíthatósága, általában egy sűrűbb mintázatú ütőt választanak, csakúgy, mint a keményen ütő pörgető játékosok, akiknek fontos, hogy ne menjenek ki hamar a húrok.

Sokat segített Steve Davis, az USRSA műszaki tanácsadója, a Prince Sports Group kutatás és fejlesztési igazgatója a témában, ill. http://www.usrsa.com/store/tennis_training.html

 

Néhány ismert márka, amit itthon is elérünk: Babolat, Prince, Head, Wilson, Dunlop, Technifibre, Fischer. A régi fa teniszütőket felejtsük el, azoknak több mint 20 éve a múzeumokban a helyük.

Hívjon vagy írjon nekem! – Ákos 06-20-337-4717


teniszütőfa teniszütőWilson

vélemény és kérdés fórum alább.Hozzászólások

 1. Kedves Ákos!

  Azt szeretném megkérdezni hogy milyen húrfeszességgel könnyebb pörgetni?? A kisebb vagy nagyobb húrfeszességgel? A másik pedig hogy melyik az a húrfeszesség aminél nagyot lehet pörgetni de erő is van az ütésekben? Azért kérdezem mert a múltkor a szerintem túlságosan keményre húzattam a húrt (26kg-ra). Utánna játszottam barátom egyik ütőjével ami 23-ra volt húzva és úgy éreztem jobban tudom vele kontrollálni a labdát.

  Válaszát előre is köszönöm

  Tisztelettel: Gidai Tamás

 2. Kedves Ákos!

  Szeretnék teniszoktatással kapcsolatban érdeklődni.
  Nem találom az e-mail címét a honlapon, megadná?

  Köszönettel:

  Margittai Eszter

 3. Kérdezném ismeri- e ön a rossignol ütőket.Ha igen mi a véleménye róluk?

 4. Kedves Eszter!
  sch467174@freemail.hu Ákos email címe, 1-2 naponta nézi.

  üdv,
  Krisztina

 5. Kedves Eszter,

  sch467174@freemail.hu Ákos email címe.

  Üdvözlettel,
  Krisztina

 6. Kedves Imre,
  Nem márka már a Rossignol, anno Wilander játszott vele. Nem javaslom, válasszon inkább egy aktuálisabb márkát (Wilson, Babolat, Head).
  Üdv,
  Ákos

 7. Kedves Ákos!

  Elméletileg mit ajánl nekem a súllyal, egyensúllyal kapcsolatban? Alapvonal játékos vagyok, hátul tartom az ellenfelet pontos, de nem erős ütésekkel.

  Üdv.: Attila

 8. Kedves Ákos!
  Van-e előírás arra vonatkozóan, hogy a pálya mögötti kifutó mekkora legyen? Megköszönném, ha erre vonatkozóan tudnál tájékoztatni!

  Takács Zoltán

 9. Kedves Ákos!

  Most szeretnénk párommal elkezdeni teniszezni. Ütőválasz előtt állunk. Mint márka, mindenképp a Wilson-t válasszuk, vagy szóba jöhetnek a Head kezdő ütők is?
  Bár tudom másodlagos, de természetesen az ár miatt kérdezem.
  Köszönettel:

  Zoli

 10. Kedves Ákos
  6 hónapja teniszkönyökkel bajlódom. 10 éve teniszezem, évek óta babolat
  aeropro drive 300g ütőváltást jasolnak. Mit tanácsolsz mit vegyek?
  Köszi: Tamás

 11. Kedves Ákos!

  Van egy négy és fél éves mozgékony kisfiam.
  Ön szerint mikortól vihetném teniszezni?
  Erőltetni nem szeretném, de nem tudom, hogy mikortól érett egy ilyen sportra.
  Köszönöm válaszát.
  Üdv.,
  Edit

 12. Kedves Ákos!

  Fiamnak szeretnék ütőt vásárolni. 10 éves, két éve teniszezik. Most heti 5 edzése van, haladónak számít. 142 cm magas. Milyen méretű, súlyú, márkájú, húrozású, stb. ütőt javasolsz?
  Köszönettel: Gáspár Márta

 13. Kedves Ákos!

  Hasznos összeállítás, de úgy gondolom, a fejméreteket valami miatt hibásan adta meg! Kb. 3x akkorák kellene hogy legyenek.

  Minden jót: Gergő

 14. Kedves Ákos!
  Azt szeretném megkérdezni hogy a Wilson Federer 27-es ütő nekem mennyire felelne meg? Haladó teniszező vagyok 175 cm .

 15. Biztos, hogy a fejméret ( 216 – 343 ) helyesen lett megadva?
  Ha kiszámolom, akkor inkább 610 – 700 cm2 . Vagy ez valami értelmezési hiba nálam?
  Várom válaszod!

 16. Kedves Ákos!
  Alapvetően alapvonal (erős, viszonylag pontos ütések, kevés nyesés), néha röptéző játékosnak hány kg keménységű hossz- valamint kereszthúrt ajánlasz?

 17. Sziasztok .!
  13,5évesen ez az ütő jó nekem ? :)
  Súly : 265 g (húr nélkül)
  Fejméret: 660 cm2
  Méret: Grip 3
  Grafit
  Fejnehéz

 18. Tisztelt Ákos !
  A kérdésem az egyik multiban vásárolt Babolat
  ütővel kapcsolatos.
  Márka jelzés Babolat ns pro. Sajnos sehol máshol nem találok
  leírást az ütöröl. 48.990 röl 19.990 forintra van leárazva.
  Az érdekelne mennyit is ér ez az ütő valójában.
  Válaszát előre is köszönöm.

 19. Kedves Ákos!

  Segítsen nekem legyen szíves abban ,hogy fiam régóta szenved a játékában azzal a momentummal,hogy nem sokkal tud nagyobbat ütni a T vonaltól pedig 5 éve teniszezik 11 éves versenyző kisfiú és általában a meccseken ott vérzik el hogy röviden játszik. Tudja hogy a hosszú játék az eredményes mégsem megy Neki.
  Profi ütője van stb.Mi lehet a hiba? Senki nem tud rájönni az edzői sem.

  Köszönöm válaszát

 20. Kedves Tímea,
  Valami nem lehet jó az ütés kivezetésében, vagy nincs elég erő a karjában. Azt javaslom, kezdje el felfelé pörgetni a labdákat, ahogy Rafa Nadal teszi.

  Üdv,
  Ákos

 21. Kedves Ákos!

  Érdeklődve olvastam a cikkét, s rá kellett jönnöm, hogy habár már elég régóta a vörös salak szerelmese vagyok, túl kevés figyelmet fordítottam az ütő milyenségére. De szeretném ezt pótolni, s ehhez szeretném a segítségét kérni. A leírása alapján sikerült összeraknom egy ütőt, ami leginkább az én stílusomnak felelne meg, de nem tudom melyik ütők bírnak ezekkel a tulajdonságokkal.
  Íme az elgondolásom:
  1, Szeretném kímélni a kezem ezért egy nehezebb ütőre gondoltam, ami közepesen merev vagy rugalmas kerettel rendelkezik.
  2, Szeretem az erős adogatást s az erős játékot ezért a hosszabb, nagyobb ütőfelületű ütőket részesíteném előnyben.
  3, A pörgetéshez pedig kevésbé feszített, vékony rugalmas húrt választanék, nyitott mintázattal.

  Létezik olyan ütő ami megfelel ezeknek a kritériumoknak?
  Előre is köszönöm a segítségét.

  Tisztelettel
  zoltán

Hozzászolás