Tenyeres ütés oktatása

Felállítom a tanítványokat az alapvonal mentén, sorban. Megmutatom az ütőfogást. A kalapácshoz képest a nyolcszögletű nyélkeresztmetszet egy oldalával hátrafogok az ütő nyelén, így az ütő feje enyhén hátra fog dőlni, tehát nem teljesen tisztán fogják ütni a tenyerest, hanem enyhén pörgetve.
Megmutatom a tenyeres ütés teljes mozdulatát, kihangsúlyozva a Heuer-féle négy pontot, az ütés bemutatása közben magyarázok.

Bemutatom a tenisz alapállást: váll szélességű terpesz, jobb kezemmel (ha jobbkezes a tanítvány) fogom az ütőt, bal kezemmel az ütőt a szívénél támasztom, illetve fogom meg. Oldalállást vetetek fel velük, majd ütőjükkel beállnak a találati pontra. Ezután a találati ponton lévő ütőfejre dobálom nekik a labdát, hogy megérezzék az ütés találati pontját.

Ha a találati pont megvan, továbbra is oldalállásban maradnak, ütőfejük a találati ponton van. A labdát lepattintom a földre, a felpattanó labdát a tanítvány a találati pontból üti, majd a labda elütése után az ütőt kivezetve, az ütést megállítja a ’kivezetés vége’ (4-es) pontban. A következőkben ugyanaz marad a felállás: a tanítvány oldalállásban van, ütője az ’átmenet az ütésbe’ (2-es) ponton.

Lepattintom a labdát a földre, a tanítvány pedig a 2-es pontból indítva – a találati ponton megütve a labdát – az ütőt kivezetve a 4-es ponton befejezi az ütést. Ezután a tanítvány oldalállásban állva a lepattintott labdát az 1-es, majd a 2-es pontok felvételével, a 3-mas (találati pont) ponton keresztül – ahol effektíve megüti a labdát – az ütést kivezetve, a 4-es ponton befejezi az ütést.

Utolsó lépésként a tanítvány alapállásba áll, lepattintom a labdát, eközben a tanítvány keresztlépéssel oldalállásba áll, majd az előző pontban ismertetett módon az 1-es pontról a 2-es, illetve 3-mas pontokon keresztül, a 4-es pontban befejezi az ütést.
Ha már jól megy a mozgás, a labdalepattintás helyett lehet dobni a labdát a tanítvány felé, illetve, ha már ez is megy, akkor ütni is lehet neki a labdát, ezután egy labdát játékban tartva, labdamenet is kialakulhat.