Tesztek

1. Első teszt: Az edző dobja, vagy gyengén üti a tanítványnak a labdát, lehetőleg kézre. Alapütések esetében az edző a T-vonal közelében áll az egyik adogató-udvarban, a tanítvány pedig az edzővel keresztben átellenes adogató-udvarnál, a T-vonal mögött. Röpténél hasonló a helyzet, csak a tanítvány előrejön a hálóig, az edző pedig ugyanennyivel hátrál az alapvonal irányába. Adogatásnál értelemszerűen a megfelelő helyre kell felállnia a tanítványnak. Alapütéseknél a tanítványnak az edző közelébe kell ütni a labdákat. Általánosan érvényes az első tesztre, hogy a tanítvány 20 ütésből csak 4-et hibázhat.

2. A második tesztnél a tanítványnak közepes erősséggel kell tudni irányítani az edzőtől kapott labdát egy megadott helyre. A tanítvány feláll a pálya egyik felén az alapvonal mögé, a pálya középvonalától néhány méterrel jobbra, majd a későbbiekben balra is. Az edző az ellentétes térfélen, a tanítvánnyal nagyjából szemben, az alapvonaltól kb. 3 méterrel beljebb áll meg a kosárral. Az edző innen adja a labdát a tanítványnak. A labdát próbáljuk meg itt is nagyjából kézre adni. A tanítványnak a kapott labdát be kell ütnie a másik térfélen lévő, vele keresztben átellenes, T-vonal, oldalvonal, illetve alapvonal által határolt, edző mellett lévő négyzetbe. A tanítvány 10-10 labdát kap az egyik, majd a másik oldalra.

3. A harmadik tesztnél a tanítvány az egyik térfélen feláll az alapvonal mögé 1 méterrel, a pálya felezővonalától jobbra, vagy balra. Az edző hasonló módon helyezkedik a másik térfélen, a tanítvánnyal keresztben, ellentétesen. Az edzőnek és a tanítványnak oly módon kell folyamatosan ütögetnie egymással, hogy a labdának mindig az előttük lévő, T-vonal, oldalvonal, illetve alapvonal és a képzeletbeli középvonal által határolt téglalapban szabad csak lepattannia.

Az ütögetéseknek oly módon kell lezajlania, hogy a tanítvány a labdát folyamatosan tartsa ritmusban és irányban. Röpténél a tanítvány előrehúzódik a hálóhoz, az edző pedig helyben marad. A tanítványnak ekkor az edző előtt lévő (előbbiekben említett), keresztben átellenes téglalapba kell ütnie a labdát. Az adogatás tesztjénél a szervát a tanítvány az alapvonaltól üti. A harmadik tesztnél a tanítvány mindkét oldalra 10-10 labdát kap, illetve az adogatásnál 10-10 labdát üt.

4. A negyedik tesztet versenyzőknek kell teljesíteniük. A tanítványnak a teniszpálya egészen kicsiny területét kell sorozatosan, biztonsággal eltalálnia.